Nieuws

20 mei 2021

Vleermuizen slachtoffer van na-isolatie van woningenOp de site van Nature Today lazen we dit:

‘Stel je voor: Je bent een grootoorvleermuis en je woont met een aantal soortgenoten in een spouw. Het is er warm en rustig en de huiseigenaren hebben geen idee dat jij daar woont.
Na een nacht op insecten te hebben gejaagd, ben je overdag in diepe slaap. Je wordt wakker van wat herrie, maar je blijft rustig zitten: in de spouw is het altijd veilig.
Opeens is er een sterke luchtstroom en een vieze geur. Een golf van grijze plakkerige bolletjes komt van onder in de spouw omhoog. Je probeert weg te komen, maar je lijf is nog niet warm genoeg om snel te kunnen bewegen. Terwijl je hoort hoe je soortgenoten worden bedolven onder lijm en bolletjes, kun jij nog net op tijd een opening naar buiten vinden. Vliegen gaat moeilijk: je vacht plakt en zit vol troep. Uiteindelijk land je op een boom, midden op de dag en verblind door de zon.’


De zoogdierenvereniging wijst erop dat we bij na-isolatie van woningen eerst moeten nagaan of er geen vleermuizen huizen in de spouwmuren.
Het is een beschermde diersoort!
Het streven om woningen aan een hogere isolatiestandaard te laten voldoen (op zichzelf een belangrijk streven!), maakt dat particuliere na-isolatie grote gevolgen kan hebben op vleermuizen en hun verblijfplaatsen. Vleermuizen mogen niet gedood worden volgens de wet Natuurbescherming.
Laten we dat dan ook niet doen!


Bron: Natuerferiening Bakkefean