Nieuws

5 maart 2019

Lezing over de wolf

Wolf wat ga je doen?

Lezing door Aaldrik Pot op 19 februari 2019

Voor een volle zaal (rond de 100 personen) in de Skans hield Aaldrik Pot een uitgebreid verhaal over de wolf ondersteund door mooie dia’s . Het publiek kreeg een beeld van de geschiedenis van de wolf in ons land, maar ook hoe de wolf eeuwenlang als een gevaarlijk dier in verhalen,  sprookjes en op afbeeldingen is neergezet. Rond 2000 werden de eerste welpen weer in Duitsland  geboren, een gevolg van de inmiddels beschermde status van het dier.  Het duurde nog ruim 13 jaar voordat de allereerste wolf in Nederland werd gesignaleerd. Intussen weten we dat wolven zich hebben gevestigd op de Veluwe. En of we het willen of niet, de wolf is gewoon ons land binnengewandeld, zich niet bewust van de onrust die hij/zij veroorzaakt. 

De vraag gesteld in de titel van de lezing: wolf wat ga je doen, is hiermee dus beantwoord. Na 150 jaar wonen er weer wolven in ons land. Dat zorgt meteen voor nieuwe vragen. Want wat zal de wolf werkelijk gaan doen? Boerderijdieren aanvallen? Mensen bedreigen? Zich explosief vermeerderen? Aaldrik heeft een beeld geschetst over de leefwijze, het voedsel en de risicokanten van de wolf. Maar bovenal maakten we kennis met een prachtig dier wat onze natuur op indrukwekkende wijze kan beïnvloeden. Op andere plekken is aangetoond dat flora en fauna veranderden na de komst van de wolf.

Een dier wat het verdient om een kans te krijgen in ons land, waar voldoende plek is voor de wolven om zich te vestigen.

Een uitgebreid verslag staat in ons verenigingsblad Geaflecht.


Bron: Natuurvereniging Geaflecht