Nieuws

13 december 2019

100 nestkasten geplaatst in Bakkeveen


De mannen hebben er zin in!

Alle 100 nestkastjes geplaatst langs Houtwal, Weverswal en Nije Drintse Wei.


Op 10 december was het zover: nadat eerder een eerste nestkastje was geplaatst bij de Oanrin werden nu de nestkastjes aan de bomen gespijkerd in het dorp. De kastjes zijn van duurzaam materiaal gemaakt, weer en wind bestendig, en ze kunnen worden geopend voor het jaarlijkse onderhoud.

Twee ploegen gingen aan de slag, op dinsdag 10 en woensdag 11 december. Jouke Bouius had alle kastjes op een aanhangwagen geladen, en met ladders, boren en schroeven gingen Jouke, Jan Hendriks, Koert Scholten en Jan van der Schaaf aan de slag langs de Houtwal. Snijdende oostenwind, ijskoude handen…… Een kop hete koffie halverwege de ochtend was zeer welkom! De Houtwal werd geheel voorzien, die eerste ochtend. Woensdag was het gelukkig zachter en was er weinig wind. De nestkastjes werden langs de Weverswâl aangebracht, en vervolgens nog langs de Nije Drintse Wei, door Jouke Bouius, Jan Hendriks, Koert Scholten, Sjirk van Gorkum en Jappie van der Meulen. Al met al 99 nestkastjes.

Ze zijn zodanig geplaatst dat er voldoende onderlinge afstand is (ieder het eigen territorium!).

We hebben afgezien van nestkastjes langs de Foarwurkerwei en de Tsjerkewâl, in verband met het verkeersgevaar. Zowel het bevestigen van kastjes als het jaarlijkse schoonmaken ervan is langs die drukke wegen gevaarlijk. De vogels zullen rupsen die op bomen aan de overkant kruipen immers graag opeten, ze vliegen die vaart zó over.

De mezen en eventueel andere kleine vogels kunnen er nu alvast een beschutte slaapplaats vinden in de winter. We hopen dat er veel vogels gebruik zullen maken van de kastjes.

De Natuerferiening is de mannen van de nestkastploeg zeer dankbaar voor al het werk!

Nu ook natuurvriendelijk bermbeheer nodig

Het komt er ook op aan dat de vogels daar voldoende voedsel kunnen vinden. We hopen van harte dat de gemeente zich nu ook aan de belofte houdt dat de bermen beter – natuurvriendelijker – beheerd zullen worden. Wilde bloemen en bloeiend gras in de bermen trekken insecten aan; de vogels lusten die graag en zo is er ook wanneer de rupsen weg zijn (verpopt) iets te eten.

Geen vlooiengif a.u.b.

Tenslotte hopen we van harte dat het gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen in de vacht van honden en katten zal ophouden. De jonge vogeltjes die in nestjes liggen die mooi zacht gestoffeerd zijn met honden- en kattenhaar, kunnen daar helemaal niet tegen. Zij hebben nog geen veertjes, het gif komt direct op hun dunne huid en maakt hen ziek.

De Natuerferiening wil het gebruik van de nestkastjes goed volgen en de kastjes onderhouden.


Bron: Natuerferiening Bakkefean