Nieuws

6 december 2012

Gaat u ze redden deze winter?


 Nu de eerste nachtvorst een feit is en er sneeuw begint te vallen staat koning winter echt voor de deur. U heeft nu de kans om de overwinterende amfibieën en vissen in uw vijver of nabijgelegen sloot te redden van de verstikkingsdood.

 Is het u gelukt om tijdig oud plantenmateriaal uit uw vijver te verwijderen en staat er een bosje stro of riet gereed in uw vijver? Dan zijn uw kansen om de amfibieën en vissen in uw vijver te redden aanzienlijk toegenomen. Mocht dit niet het geval zijn dan krijgt u nog voldoende herkansingen.

 

Ga de uitdaging aan
Voldoende zuurstof in uw vijver houden onder het ijs, daar gaat het om bij het redden van de overwinterende amfibieën en vissen in uw vijver of nabijgelegen sloot tijdens een strenge winter. Het rottingsproces van oud plantenmateriaal op de bodem verbruikt veel zuurstof, en dit proces gaat de hele winter door. Dit is vooral gevaarlijk als er geen opening in het ijs zit die uitwisseling van gassen mogelijk maakt, en dus zuurstof erin laat. Een bosje stro of riet kan ervoor zorgen dat er een opening blijft in het ijs en dat uitwisseling van gassen mogelijk is. Ook kunt u, als de vijver al is dichtgevroren, voorzichtig met een voorverwarmde pan weer een gat in het ijs smelten om een opening te herstellen. Door wat water onder het ijs te laten weglopen kunt u ruimte onder het ijs crëëren, die zich met zuurstof kan vullen. Tot slot, veeg sneeuw direct van het ijs af zodat zonlicht de nog levende waterplanten kan bereiken en deze waterplanten dankzij fotosynthese zuurstof kunnen blijven produceren.

 

Wat moet u beslist NIET doen
Hak geen wak in het ijs van de vijver, want door het hakken onderstaan er drukgolven onder water die de zwemblazen van vissen doen knappen, en dit is dodelijk.

 Bericht uitgegeven door Stichting RAVON


Bron: Werkgroep Amfibieën en Reptielen Fryslân (WARF)