Frisse Friese Natte Neuzenwandeling

Zondagmorgen 20 december 2020

Een vooraf uitgezette wan-deltocht in één van de prachtige natuurgebieden in de omgeving. Welk natuurgebied? Dit is een verrassing! Maar in ieder geval een wandeltocht zonder pretenties, informeel, om als leden eens gezel-lig van gedachten te wisselen, kennis te maken en het afgelopen jaar eens onder de loep te nemen. Iedere deelnemer die iets te ver-tellen heeft over de natuur en de omgeving, wordt vriendelijk ver-zocht dit vooral in de groep te gooien.

Verzamelen om 10.00 uur bij de Skâns te Gorredijk. De wan-deling is ongeveer 5 á 6 km door niet al te zwaar terrein. Laarzen aanbevolen.

Na afloop van de wandeling schenken we een heerlijke kop warme chocolademelk of glüh-wein om weer op krachten huiswaarts te keren.

Start: Zondagmorgen 10.00 uur verzamelen bij de Skâns te Gorredijk. Graag zoveel mogelijk met eigen vervoer komen

Tijdstip: 10.00 uur

Datum: 20 december 2020

Kosten: geen kosten

Bron: Natuurvereniging Geaflecht

Lezing over de ooievaar

Dinsdag 9 februari 2021

Haye Folkertsma van It Eibertshiem in Eernewoude verzorgd op 9 februari 2021 voor ons een lezing over ooievaars. Al vele eeuwen is de ooievaar één van de opvallendste vogels. Niet alleen om zijn grootte en opvallende zwart-wit tekening en vel rode snavel, maar vooral ook omdat de vogel zich dicht bij de mensen ophoudt. Dit in combinatie met zijn opvallendheid zorgt ervoor dat iedereen de ooievaar kent. In ons land en ver daarbuiten is de ooievaar dan ook verweven met onze folklore. Vroeger talrijk, toen zo rond 1980 op sterven na dood in Nederland en nu weer volledig in beeld.

George Bernard Shaw schreef in 1856, de wijze woorden:

ER ZIJN TWEE TRAGEDIES IN HET LEVEN,

DE ENE IS NIET TE KRIJGEN WAT JE BEGEERT,

DE ANDERE IS HET WEL TE KRIJGEN.

Het heeft er soms de schijn van dat deze wijsheid ook opgeld doet voor de ooievaar. Want de reacties lopen uiteen van; wat fantastisch dat ze weer terug zijn tot, afschieten en nesten in de weidevo-gelgebieden verbieden en omzagen. Typisch Nederland, wat mij betreft. Daarom deze avond een beeld vanuit de historie en van de afgelopen 50 jaar en een toekomstperspectief! Dit onderbouwd met feiten vanuit langdurig onderzoek maar vooral ook door 50 jaar de ooievaars op de voet volgen. Veel mensen menen te weten wat een ooievaar eet, maar klopt dit ook. Ik sta bijvoorbeeld ook vaak onder een ooievaarsnest en wordt dan aangesproken door een willekeurige Nederlander (die dan gelukkig niet weet wie ik ben) en die vertelt mij dan gelijk dat de ooievaar die ik in de kijker heb, het mannetje is. Ben ik dan die sukkel die al 50 jaar achter die vogels aansjouwt en nog steeds het verschil niet ziet?

En naast het verhaal krijgt u de ooievaars natuurlijk ook in beeld.

Datum: Dinsdagavond 9 februari 2021

Tijd: 20.00 uur

Plaats: In verband met het onzekere verloop van het coronavirus en de daaraan verbonden maatregelen kan er nog geen locatie bekend gemaakt worden. Meer informatie in het decembernummer van ons blad én op deze site.

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.

Bron: Natuurvereniging Geaflecht